News Ticker

В Китай направиха най-дългия и най-висок стъклен мост в света

Китайците построиха преходник с дължина от 380 м., който пресича Големия каньон в провинция Жангджиаджие. Новият пешеходен мост ще има изцяло стъклен под, а тези, които се осмелят да минат по него и да погледнат надолу през пода му, ще видят дъното на каньона, което е на 300 м. под него.

Това не е първото внушително стъклено съоръжение в региона. Прозрачна платформа е закачена за скала в планината Тианмен, но връзката в каньона се очаква да бъде най-дългита и най-висока в света, направена от този материал. Архитектурата му е измислена така, че да сведе до минимум опасността от влошаване на климатичните условия.

„Аз вярвам в природния баланс, хармония и красота. Природата е красива посвоему“, казва Хаим Дотан, архитектът, който е автор на концепцията за уникалното съоръжение. „Мостът в Жангджиаджие е проектиран да бъде невидим, колкото е възможно – така че да се слива и да изчезва в облаците“

Конструкцията му е само от две странични стоманени греди, парапети със силно обтегнати стабилизиращи кабели и стъклен под. Тя може да издържа силни ветрове, земетресения, измръзване и теглото на 800 души.

Оттам любителите на екстремните спортове ще могат да направят най-високия скок с бънджи в света, като планът е да бъде победен досегашния рекорд от 233 м. на Кулата Макао в Хонконг.

Очаква се строителството му да бъде завършено през юли и мостът да се отвори за посетители през октомври.