News Ticker

10 големи опасности от развитието на бъдещите технологии

Не е лесно да се предскаже бъдещето на технологиите. През петдесетте години изглеждаше почти сигурно, че до 2015 г. всички ще пътуваме до Луната в летящите си коли. Но сме още тук, борим се за живота си на Земята и още се движиме върху четири колела.

Днес, да се правят прогнози накъде отива развитието на технологиите е по-лесно, отколкото преди 65 години. За съжаление, подобренията, които създаваме не винаги са полезни за хората, понякога е точно обратното. Въпрос на време е да разберем, дали животът човечеството е изложен на риск, заради това развитие? Или и тези предсказания са като онези, направени през 1950 г.?

 

 

1. Тотална загуба на уединение и лично пространство

maxresdefaultИма много хора, които биха казали, че това не е проблем, породен от бъдещите технологии, но не е така. След последните разкрития, че нови смарт телевизори на Samsung могат да записват личните разговори на потребителите и да ги споделят с трети страни, страхът, че домашните уреди могат да ни шпионират, май не е само научна-фантастика.

Кога ще свърши това? Ще загубим ли личното си пространство и живот завинаги, заради дигиталната ера? Притеснението е, че един ден всеки аспект от живота ни ще се следи и записва от правителства – които искат да знаят какво сме намислили; от конгломерати – които разследват обичайните ни разходи; или дори банки – които искат да се уверят, че не живеем над възможностите си.

Най-често повтарящата се причина за това е, че всичко се прави за наша защита. Тоест, ако сте толкова загрижени за личното си пространство, значи имате какво да криете. Така че спрете да затваряте вратата на тоалетната – ставате подозрителни!


2.Постоянна дигитална връзка с работното място

3

Хората на една определена възраст си спомнят времето, когато стандартното работно време беше от понеделник до петък, от 9 до 5 ч. Когато се прибереш у дома забравяш за работата до следващия ден, или след почивните дни. Вече е трудно да се намерят професии, където това все още е така. В супер свързаното ни общество, работата все повече се натрапва в нашия дом и семеен живот.

Как това е заплаха, ли? Като за начало то дава възможност на фирмите да управляват всеки аспект от живота на служителите си и да знаят къде са те и какво правят по всяко време. Има също така и вероятност, постоянното мислене за работа, да задуши човешката ви креативност. Днес повечето американци остават един ден в седмицата да се трудят след работно време. Тенденцията е това да се увеличава в бъдеще, което води до множество здравни и социални проблеми.


3.Всички данни стават дигитални

4
Има живи хора днес, които никога не са виждали VHS или аудио касета, те познават само дигиталният начин за съхранение на данни. Нищо вече не се записва на хартиен или печатен носител, печатните издания стават електронни (онлайн). Това е благодарение на скоростта и простотата, които цифровите и онлайн алтернативи предлагат.

Какви опасности могат да възникнат от тенденцията на този тип съхранение на данни? Ами има риск все по-усъвършенстваните технологии да станат несъвместими с днешния хардуер. Същото се случва днес с данните, качени на касети и дискети през 80-те години. Има също така опасност всички хард дискове да се изтрият – ясно е, че е по-лесно да премахнат цифрови данни, отколкото да се унищожи физически носител на такива. Може би в далечно бъдеще, децата няма да се учат да пишат на ръка, а само на клавиатура и моливите и химикалките ще изчезнат напълно…


4.Напълно механизирана работната сила

5Напредъкът в технологиите винаги е поставял на риск създаването на машини, които вършат работата на хората. Работните места в производството са едни от най-застрашените. С новите постижения в областта на роботиката, оценката е, че почти половината от всички работни места в САЩ ще бъдат компютъризирани в рамките на следващите 20 години.

Области на заетост, в които някога са наемани „само хора“, в момента се поемат от самостоятелно работещи машини. В момента те са почти половин милион в целия свят, което позволява на един работник да работи на шест производствени ленти едновременно.
Изкуствения интелект така се развива, че може да дойде време, когато компютрите ще са в състояние да вземат решения вместо хората. С автоматичните автомобили, които ще се карат и паркират сами, единствената работа за нас в бъдеще ще е да ремонтираме машините, които са взели работата ни.


5.Смъртта на човешкото общуване

People-using-smartphones-for-messagingТова е друга бъдеща опасност, пред която сме изправени днес. Дали появата на социалните медии прави обществото всичко друго, но не и социално? Предпочитате ли онлайн пазаруването, вместо да говорите с продавачите в магазина? Предпочитате ли да пишете съобщения, вместо да говорите по телефона?

Лесно е да обвиняваме технологията в убийството на изкуството да общуваме по между си, но какво ще стане в бъдеще? Как ще комуникират с другите децата на дигиталната ера?

Ако спрем всички нетехнологични начини за социално взаимодействие, това може да доведе до някои непредвидени проблеми. Има дори и биологични последствия, които възникват от липсата на лични взаимоотношения. Онлайн светът може много успешно да доведе до смъртта на офлайн светът.


6.Прекаленото разчитане на технологиите

7Докато технология несъмнено има способността да ни напътства, хората стават твърде зависими от нея и това може да намали нашата интелигентност. Има множество примери днес на шофьори, които сляпо следват GPS инструкциите и стигат по грешка до реки и канали. Примери има и на хора, които не могат да пишат правилно, без използването на текстообработваща програма, както и на такива, които не могат да смятат прости математически задачи, без използването на калкулатор.

Въпросът е, какво ще ни даде бъдещето? Топ ученът, професор Стивън Хокинг казва: „Развитието на пълен Изкуствен интелект може да сложи край на човешката раса.“ Всъщност проблемът ще дойде, ако допускаме грешки в технологията и ѝ позволим да се обърне срещу нас.


8. Заболявания, свързани с развитието на технологиите

3564_largeИма няколко спорни въпроса за връзката между човешкото заболяване – специално ракът – и модерната технология. Докато по-голяма част от данните показват, че употребата на мобилни телефони и Wi-Fi не увеличава риска от рак, има други проучвания, които твърдят обратното.

Докато бъдещите версии на Wi-Fi и смарфоните може да представляват минимална заплаха за здравето на потребителите си, то най-големият риск за хората носят вредите от тях върху околната среда: 1. Технологичните отпадъци, които се произвеждат от непрекъснатото подновяване на нашите джаджи; 2. изразходването на природни ресурси за тях, тъй като търсенето се увеличава; 3. замърсяването на въздуха, което идва от производството и употребата на тези елементи. Това може да стане голям проблем в бъдеще, освен ако не се увеличат усилията за развитие на „зелените“ технологии.


9. Изкуствен интелект (ИИ)

75607-113178-1024x640Професор Стивън Хокинг, Бил Гейтс, Елон Мъск, Клайв Синклер, много топ умове вече предупреждават за бъдещи опасности, които неконтролираният напредък на Изкуствения интелект може да причини. Мъск твърди, че той би могъл да бъде „потенциално по-опасен от ядрените оръжия“.

Част от причината хората да не приемат ИИ като заплаха е това, че са запознати с него от фантастичните филми и го приемат едва ли не за идентичен на идването на извънземните. И все пак всяка година огромни постижения в областта се правят, и ако контролът не е на ниво, има възможност да бъдат създадени супер интелигентни машини, които един ден да помислят хората за по-нисша форма на живот и да я сметнат за излишна. Кой знае?


 9. Сценарий Сива кал

9Нанотехнологията е област на науката и техниката, която включва изучаването и манипулирането на частици 1-100 нанометра в размер. Те имат потенциала да донесат огромни ползи в области като наука, техника, компютри и особено медицината.

Сценарий Сива кал (Gray Goo) е възможността, тези малки, самовъзпроизвеждащи се машини да излязат извън контрол и да започнат да конвертират цялата органична материя на Земята в други наноботи. Оставяйки след себе си сива тиня и безжизнена земя.

Въпреки, че това може да не изглежда като нещо повече от научна фантастика, сценарият е взет на сериозно от топ изследовател по нанотехнологиите. Той прави някои препоръки за обществена политика, за да не се превърне това един ден в ужасяваща реалност.


10. Сингулярност

singularity1Сингулярността е термин, използван за описване на хипотетичния момент, когато технологията става толкова напреднала, че коренно променя цивилизацията такава, каквато я познаваме. Това може да е ИИ, достигнал ниво на супер интелигентност, каквото не можем да си представим, и човешкият организъм и технологиите се преплетат до такава степен, че ние ставаме почти част на машината. Дори да се постигне възможността за качване на човешкото съзнание в нея, така че буквално да живеем вечно.

Опасността от сингулярността идва от риска, че човек може напълно да спре да е човек. Но сега едва ли можем въобще да си представим какво може да стане в далечно бъдеще, когато технологията наистина напредне толкова.


Източник: amazing-buzz.com

Снимки: Интернет, amazing-buzz.com